Известие

Collapse
No announcement yet.

Темпомат / Автопилот / Круз контрол

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Първоначално публикувано от darkmiracle Покажи съобщение
    Здравейте, и аз се опитвам да вържа темпомат на моята 147 1.9 JTD. Но удрям на камък. Свързах кабелите по тази схема, но при проверка с MES като работещи копчета от ръчката ми дава сам RCL бутона, нито ON/OFF нито +/- работят. Съмняват ме пиновете на буксата дали са добре, но 3 пъти опитвах и все с различни и все същото. Винаги само RCL работи само.
    Друго ми направи впечатление - в MES на CC learn ми дава not learnt. Да не би да трябва да се направи някакво обучение за да тръгнат и другите бутони. Иначе проверих ръчката работи или поне подава 12V към пиновете на буксичката му при натискане на копче.
    Можете ли и да ме упътите от къде да си купя пинчета за буксата които със сигурност да стават или поне снимка някаква.
    Също така аз съм със стоп машинка със 2 крачета, но прочетох в няколко поста че със съединяване на пин 53 и 54 ще работи и без да се сменя машинката, но ще даде грешка която трябва да се изтрие. При мен не се появява такава грешка. Къде бъркам във цялата схема?
    На пин 2 на ръчката има ли +12V когато колата е на контакт?

Като гледам схемата при теб:

виждам, че свързването на пинове 53 и 54 не е много правилно, защото така темпоматът ще е постоянно включен, независимо от положението на ключето.

159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

Comment

• Да на 2ри пин подовам 12v. И предполагам че стига до еку-то, защото при натискане на RCL MES го отчита. Но само него. Иначе за моста на 53 и 54 при положение че машинката е с 2 пина мисля че няма да спира при натисната спирачка, но като цяло трябва да работи.
      Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115HP 2003г.
      Alfa Romeo 166 2.5 V6 190HP 1999г.

Comment

• Пробвай следното:

1 - Ако си направил връзка между пинове 53 и 54 я махни.

2 - Направи връзка между пин 2 на ръчката и пин 54 на ECU - то.

3 - пробвай дали така работи (при скорост над 30 км/ч)

Натискането на спирачката ще симулираш, като прекъсваш връзката, която е описана в т.2.

Ключето на съединителя изправно ли е?

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

• Ключето на съединителя беше забило в долно положение. Извадих го раздвижих го и го монтирах. Сега работи, отчита натиснатия педал. По късно ще опитам това което казваш и се надявам да има ефект. Друго се сетих, на пинове на еку-то от 53 до 57 нямаше никакви кабели, освен на 56-ти, там има оранжева. Тя за какво ли е?

Comment

• Нормално е пинове от 53 до 57 да са празни, като не е имало темпомат. 56 не знам за какво друго се ползва, но с темпомата работи като вход (-) за намаляване на зададената скорост.

Ако пак не проработи, може да пробваш да го откачиш за да остане на него само ръчката (пин 5).

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

• Сега проверих описанието на пиновете на ECU-то. Пин 56 ходи само до ръчката за темпомата. Направо откачай оранжевия проводник. Може и това да е причина за да не работи.

159 1.8 MPI
              166 2.0 TS (ex)

Comment

• Благодаря, ще го пробвам и ще пиша какво е станало.

Comment

• Здравеите колеги бихтели помогнали малко със инфо изписва една грешка темпомата като се даде на кнтакт светва лампата за темпомата ръчката идва тока през мулти скан бутоните работят значи е свързана правелно сега какво следва да се направи колата е 166 2.4 жтд 2001г ето и грешката
                  Attached Files
                  156 SW 1.9JTD 110ph

Comment

• Понеже в момента съм в сесия, ще забавя монтирането с няколко дни, но при какъвто и да е резултата ще пиша.

Comment

• Това, че лампата светва не е гаранция, че бутоните са свързани правилно. Изчисти грешката , дай на контакт при включен екускан и тогава включи автопилота. Ако ти изпише грешка провери си окабеляването пак.

QUOTE=sole_moe;1299487]Здравеите колеги бихтели помогнали малко със инфо изписва една грешка темпомата като се даде на кнтакт светва лампата за темпомата ръчката идва тока през мулти скан бутоните работят значи е свързана правелно сега какво следва да се направи колата е 166 2.4 жтд 2001г ето и грешката[/QUOTE]
                      Притежател на Alfa Romeo 164 2000 TS БИВША
                      Alfa romeo 166 2.4 JTD - това е автомобила!

Comment

• Първоначално публикувано от oriono Покажи съобщение
                        Това, че лампата светва не е гаранция, че бутоните са свързани правилно. Изчисти грешката , дай на контакт при включен екускан и тогава включи автопилота. Ако ти изпише грешка провери си окабеляването пак.

QUOTE=sole_moe;1299487]Здравеите колеги бихтели помогнали малко със инфо изписва една грешка темпомата като се даде на кнтакт светва лампата за темпомата ръчката идва тока през мулти скан бутоните работят значи е свързана правелно сега какво следва да се направи колата е 166 2.4 жтд 2001г ето и грешката
                        [/QUOTE]
                        Вече го подкарахме круизпилота всичко върви балогодарим на всики който помагаха и най вече на ecotronic( Любо) колата е на колегата RIDEK
                        156 SW 1.9JTD 110ph

Comment

• Бърз въпрос. При спряло положение на колата, при поставяне на ръчката в положение ON появява ли се някаква индикация на таблото и ако не се появява то при достигане на 30 km/h веднага ли се появява или трябва да се направи нещо друго (да се изключи или натисне нещо друго)?

Comment

• За каква кола питаш?

При стария модел 166 при положение ON на лостчето нищо не светва. Светва "cruise" само когато е задействан темпомата.

При по-новите светва символ за темпомат при положение ON на лостчето дори и да не е задействан.
                            Alfa Romeo 166 2.0 V6Turbo
                            Opel Astra J
                            ex:
                            Alfa Romeo 164 2.5TD
                            Alfa Romeo 166 2.0 Т.S. CF3 LPG
                            Alfa Romeo 164 2.0T.S.

Comment

• Първоначално публикувано от darkmiracle Покажи съобщение
                              Бърз въпрос. При спряло положение на колата, при поставяне на ръчката в положение ON появява ли се някаква индикация на таблото и ако не се появява то при достигане на 30 km/h веднага ли се появява или трябва да се направи нещо друго (да се изключи или натисне нещо друго)?
                              Трябва някой колега със 147 да отговори на тези въпроси.
                              Основната разлика между 166 и 147 по отношение на индикацията е в това, че при 166 ECU - то пали директно индикацията. При някои модели ако тя не е наред и не може да се визуализира включеното положение на темпомата, той не заработва.
                              За разлика от това, при 147 индикацията се пали през CAN шината. Т.e - чрез логическа команда. Не е ясно дали съществува обратна връзка по CAN затова дали индикацията реално работи или не.

159 1.8 MPI
                              166 2.0 TS (ex)

Comment

• Идеята ми беше да проверя за лоша връзка като с кабел подам 12V директно към пина за ON и да следя дали ще се появи индикация на таблото.

Comment

Working...
                                X